YEMEK

Körili Tavuk Sote


Hikayesi:



Epeydir yemek yapmıyordum. Zaten yayınlarımdan da farketmişsinizdir pek yerimde de durmuyordum. Mutfağı özledim mi? Evet, çok! B. yokken döktürdüğüm hünerlerimi B. gelince unuttum sanmayın! (Bundan B. nin kendisi bile yakınsa sıkıntı yok, sezonu açıyoruz, artık evdeyiz!)
 
Hiç bahsetmiş miydim ben tam bir doğu-batı sentezi insan evladıyım diye? Anne Boşnak, Baba Türkmen. İkisi de orjinal. Öyle çakma değil yani…
 
Farklı kültürlerin aynı çatı altında buluşması sonucu eve ilk yansıyan şey “yemek ve mutfak” kültürü oluyor. Mesela bizim evde bir çok yemek aynı anda iki türlü pişer… Anne usulü, bir de baba usulü… Baba baharatçıdır, etçidir. Anne hamurcu ve zeytinyağlıcıdır mesela. Bu kadar yıl geçmesine ragmen insanların damak zevklerinden ödün vermemesi ne kadar ilginç değil mi?Aynı evde aynı anda iki farklı dolma pişer mi?! Pişiyor… Hep söylediğim gibi kültür mutfakta başlıyor!
 
Köri de babadan gelme bir tat, bir kültür bende. Babam köriyi bizim mutfağa soktu, annem de her yemeğe koydu. E bünye alıştı haliyle. En çok da tavuğa yakışmaz mı köri? Hem kokusu hem görüntüsü hem tadıyla… Annem de pek güzel yapardı körili tavuk soteyi…
 
Şansıma B. de seviyor… Dolapta görünce tavukları, kafamda yandı bir ampul!
 
Ve sonunda da bana yazacak bu güzel malzeme çıkmış oldu.
 
Sevgiler
Özüm





Malzemeler:

Yarım Kilo Tavuk Sote
1 Tatlı Kaşığı Köri
1 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber
3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
2-3 Adet Defne Yaprağı

Yapılışı:

Tavuk parçalarımızı bir tabağın içerisine yıkayıp koyuyoruz.

Üzerine zeytinyağını döküp iyice karıştırıp her tavuk parçasının yağlanmasını sağlıyoruz.

Yağı yedirdikten sonar baharatlarımızı ve bir tutam tuzumuzu serpiyoruz. İyice karıştırıp köriyi tavuklara yedirmeyi unutmayalım.

Bir tavayı ocağa koyup kızdırıyoruz. Ardından üzerine olduğu gibi tavuklarımızı atıp karıştırmaya başlıyoruz.

Hafif hafif tavuklar suyunu salarken defne yapraklarını ilave edip üzerini biraz kapakla kapatıyoruz. (ki kokusu sinsin)

Tavukların rengi iyice sarıya döndüğünde, yakmadan biraz once ocağın altını kapatıp yemeğinizi servis edebilirsiniz. 🙂

Afiyet olsun!

Not: Epeydir körili yemek yapmadığım için unutmuşum, köriye elinizin değmesine gerek yok, yemek pişerken buharıyla saldığı koku bile ellerinizden 3 günde çıkıyor. Dikkat edin!





 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply