YEMEK

Rakının Dostu; Deniz Börülcesi

Hikayesi:

Ben küçükken bizim orada her Cuma pazar kurulurdu. Meşhur “Cuma Pazarı”… Annemle tın tın gezerdim kalabalığın içinde… Aslında pazarlık öğreniyormuşum da haberim yokmuş 🙂
Pazarda gezerken tezgahlarda duran her  şeyi ayrı ayrı incelerdim… Yeşil çok uzun süre en sevdiğim renk oldu… Yeşil olan tüm sebze ve meyveler de ilgimi ayrı çekiyordu. Mesela brokoli… İlk gördüğümde kendime benzetmiştim… Öyle ki çok uzun yıllar sosyal alemde adım brokoli oldu… Deniz Börülcesi de böyle ilgimi çekmişti… Adı da güzeldi hem… Denizin dibinden mi geliyordu gerçekten? Balıkların çiçekleri miydi yani bunlar? Şahane! Çocuk aklımla bunları düşünüp kendi kendime heyecanlanıyordum işte…
Rakı sofrası kültürüm geliştikçe deniz börülcesinin önemini de iyice kavramış oldum. İyi yapıldığı zaman masadaki en harika şey olabilir!
En son B. ile gittiğimiz Kalkan tatilinden dönerken Göcek’e uğradığımızda rakı içip börülce yemiştik. Tadı damağımda kalmıştı…

Geçen gece B.’nin en yakın arkadaşı C. ve onun kız arkadaşı D.’yi balkonda rakı-balık ziyafetine davet ettik. Fırsat bu fırsat ben de börülce yapayım dedim. Börülceyi bir keresinde annemle beraber yapmıştık. Ayıklama konusunda bir hassasiyet istiyor evet. Bu yüzden B. de biraz şüpheliydi 🙂
Sonuçta limonu biraz bol ama yine de güzel bir börülce ortaya çıktı…
Ben yaptım, başardım! Siz de yapabilirsiniz, yeter ki inanın 🙂
Sevgiler
Özüm / Eski “brokoli”
P.S: Bu arada “Fikrimin İnce Gülü” en sevdiğim rakı masası şarkısı olabilir… İyi dinlemeler!

Malzemeler:

Bir demet Börülce
1 büyük diş Sarmısak
Yarım adet Limon
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:

Bir tencereye su koyup kaynatıyoruz. Bir tarafta börülcelerimizi güzelce yıkıyoruz.
Su kaynadıktan sonra börülceleri içine atıyoruz. Biraz da tuz ilave ediyoruz.
Yaklaşık 10 dk kadar börülceleri haşlıyoruz. Çok fazla kaynatmamakta fayda var çünkü renklerini kaybedebilirler.
Haşlanmış börülcelerimizi alıp soğuk sudan geçirip süzüyoruz.

Tek tek her bir kökü içerisindeki sert tabakadan kurtarmak için en tepeden tutup aşağıya doğru sıyırıyoruz. Bu işlem biraz sıkıntılı olabilir. Ama kendinize göre yöntem geliştirirseniz tıkır tıkır yapıyorsunuz. Ben en tepedeki kısmı açtıktan sonra sert kökü dişlerimle tutup, ellerimle aşağı doğru ittim. Kolayıma geldi 🙂 Tüm kökleri temizledikten sonra elimize kalan börülceleri bir kenara bırakıyoruz.

Bir tarafta bir kasenin içerisine yarım limon suyu sıkıp, bir tutam tuz ekleyip, 1 diş sarımsağı ezip ilave ediyoruz. Üzerine de göz kararı zeytinyağı ekliyoruz ve hepsini karıştırıyoruz.
Servis yapacağımız tabağa börülcelerimizi koyup üzerine sosumuzu döküyoruz. Biraz karıştırıyoruz ki tüm börülceler soslansın…
Sonra da afiyetle yiyoruz 🙂
Sevgiler

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply